RT370

Project:
RT370
Category:
architecture
The land plot in Shuvalan – Absheron, with its geometric square shape, promises vast zoning opportunities. However, the neighboring building’s proximity to the south forces the projected house to slide as far south as possible. The house cuts the open yard area’s visual connection with neighboring buildings and provides a more intimate environment.
There is an open courtyard area dominated by the north and east. The north yard, which is open to the north winds, is mostly designated for circulation, and the eastern part, which is available for mild winds, is selected for the leisure zone. By the same logic, the north-facing façade is silent, while the eastern façade is open and transparent, transmitting the first-morning sunlight into the house. The second light on the east façade intensifies that effect by absorbing those rays from both floors.